Hva du bør vite

Dum Dum Boys på Kroa i Bø
Foto: Frode Jørum
Alle som jobber med musikk og alle som går på konserter blir utsatt for store mengder ekstra høy lyd gjennom arrangementer med forsterket musikk.
Dette omfatter arrangement hvor et publikum blir eksponert for livemusikk som blir forsterket ved hjelp av amper og annet lydforsterkende utstyr. Så vel som rock og pop, gjelder dette også klassisk og orkestermusikk. Konsertscenen kan være innendørs og permanent, som arenaer og klubber, eller utendørs og midlertidig, som festivaler og marked.Regelmessig eksponering for høye lydnivåer kan føre til permanente hørselsskader . Men det er ikke bare de høye lydene som er skadelig, også lengden og mengden lyd en blir utsatt for kan føre til hørselsskader. Et enkelt tiltak for å redusere de høye nivåene og mengden av lyd, kan være å kontrollere volumet musikken spilles på. På den måten kan en enkelt, effektivt og kostnadsfritt kontrollere mengden lyd som musikere, crew og publikum blir utsatt for.

For å minimere mengden av unødvendig lyd- og støybelastninger for de som jobber på konsertsteder bør man, der det er mulig, tilrettelegge lokalene akustisk . For å få mest mulig ut av dette bør det gjøres i samråd med profesjonelle akustikere. Disse tiltakene trenger ikke nødvendigvis koste masse eller være omfattende. Men det er her viktig å huske at forskjellige musikksjangre bruker forskjellig type utstyr og derfor lager forskjellig typer lyd

Oppdatert:
av Erica Berthelsen


Utviklet av Imaker as