Hørselsvern / ørepropper

Vi anbefaler kun bruk av propper der hvor andre tiltak ikke kan bli gjort eller som en måte å la ørene hvile på. Personlig hørselsvern bør bli brukt som ekstra beskyttelse mens permanente løsninger blir utarbeidet, for eksempel under utbedring eller tilretteleggelse av lokaler i forhold til lyd og støy. Personlig hørselsvern må bli brukt når dette er nødvendig for å redusere risikoen for hørselsskader.


Bruken av ørepropper trenger ikke være konstant og obligatorisk, det er bedre å målrette bruken og dermed oppfordre til bruk kun når det er nødvendig.
Ørepropper er et kontrolltiltak i forhold til risikoen ved for høy lyd og støy, det er dermed viktig å velge den type propper som passer for deg og din bruk. Ørepropper skal ikke overbeskytte, slik at for mye lyd blir stengt ute. Dette kan føre til motstand mot bruk av propper, og er dermed ikke heldig. Ørepropper bør dempe slik at en ikke utsettes for mer enn 80 dB, men heller ikke dempe under 70 dB.
Det er også viktig at proppene føles komfortable, og ikke gjør vondt å bruke. Øreganger er individuelle og det som passer for noen, passer ikke for andre. Dette henger også sammen med riktig bruk av proppene. Det kan være lurt å øve seg hjemme på å sette proppene rett i, slik at det blir enklere å få de på rett når de skal brukes.
Hvis en har propper som kan brukes flere ganger er det viktig å rengjøre dem regelmessig. Litt lunket vann eller en fuktig klut er alt som trengs.
Det er også viktig at ørepropper er tilgjengelig når det trengs, det vil si at konsertsteder bør ha en form for ørepropper tilgjengelig enten for salg eller aller helst gratis. Dette kan også gagne artister eller omreisende teknisk crew hvis disse har glemt sine vanlige propper eller noe uforutsett skjer.
Bomull, tøy eller papir er ubrukelig som hørselsvern da disse kun demper mindre enn 7 dB.

Oppdatert:
av Erica Berthelsen


Utviklet av Imaker as