Valg av rett hørselsvern / ørepropper

Hørselvern kan forenklet deles inn i to hovedtyper; ørepropper og øreklokker. Innenfor musikkbransjen er det hovedsakelig forskjellige typer ørepropper som blir brukt, da disse kan gi beskyttelse samtidig som lyd kan høres uten for stor demping og forstyrrelse, da spesielt i de høye nivåene.


Det finnes mange typer ørepropper på markedet, men disse kan igjen deles inn i tre hovedkategorier:

Standard ørepropper
Dette innbefatter skumpropper, vokspropper og silikonpropper med standard form, og kan kjøpes i de fleste apotek og helsebutikker.

Demper all lyd, men spesielt de høye nivåene, noe som fører til at all lyd høres uklar og unaturlig ut. Riktig og dypt satt i, kan denne typen propper dempe mellom 30 - 40 dB, noe som er i overkant mye, spesielt i forhold til musikk. Denne dempingen fører også til at det blir vanskelig å føre en konversasjon. Proppene gjør altså at brukerens egen stemme virker hul, og "høres inne i hodet".

I og med at disse proppene demper alt, blir de ofte brukt for løst eller ikke brukt i hele tatt.

Fordeler:
- Billige og enkle å bruke.
- Beskytter effektivt mot de høye lydnivåene.

Ulemper:
- Gir en ujevn lyd da de demper de høye nivåene mer enn de lave.
- Krever nøye plassering for å dempe effektivt.
- Hindrer verbal kommunikasjon.
- Ikke gjenbrukbare

Denne typen propper passer best for crew og andre arbeidere som ikke har behov for verbal kommunikasjon eller kvalitet på lyd. Kan også fungere som nødpropper, hvis andre typer er glemt eller mistet.

"Juletre" propper
Propper som er formet for å passe til gjennomsnittsøret. Med fleksible kanter som tilpasser seg etter øregangen og gir en trippellags beskyttelse mot lyd.

Riktig satt inn stenger denne type propper kun ute de skadelige høye og lave nivåene i lyden, hvilket gjør at en kan konversere mer eller mindre normalt når de brukes. Musikk og annen lyd høres også mer naturlig ut enn med skumpropper. Denne typen propper har dermed et mangfoldig anvendelsesområde, og demper fra ca 20 til 29 dB.
De fleste versjoner av slike propper er gjenbrukbare og kan rengjøres.

Fordeler:
- Billigere enn støpte propper, trenger ikke tilpassing og er mer tilgjengelige.
- Gjenbrukbare.
- Enkle å bruke.

Ulemper:
- Dyrere enn standard propper.
- Ikke like jevne som støpte propper.

Denne typen propper passer for musikere som søker et billigere alternativ for propper til bruk på for eksempel øvinger. Også for de som jobber i bar eller annet crew som ønsker billige propper som ikke hindrer verbal kommunikasjon eller annen lyd. Proppene passer også for konsertgjengere.

Formstøpte propper /individuelt tilpasset propp
Disse er helt klart det beste alternativet, og blir brukt av mange musikere og arrangører.

Proppene blir laget ved å ta en avstøping av ørekanalen hvor det blir laget en silikonpropp som dermed er tilpasset brukernes ører. I disse silikonproppene blir det satt inn et filter hvor dempingen kan velges, som regel tilbys det 9, 15 eller 25 dB alt etter hva den enkelte bruker behøver. Disse proppene er behagelige og enkle å bruke, og filtrer lyd bedre enn "juletrær". Noen produsenter tilbyr også et sett med flere filter, slik at brukeren selv enkelt kan bytte filteret i proppen og dermed tilpasse den etter behov.
Med støpte propper er lyden klar og mer naturlig, og de hjelper til med å redusere faren ved overdreven lydeksponering.

Fordeler:
- Er tilpasset brukerens øre og har dermed optimal passform.
- Kan tilpasses brukerens behov.
- Demper de skadelige høye og lave nivåene samtidig som lyden høres klar og naturlig ut.
- Kan brukes i flere år.

Ulemper:
- Er dyre i innkjøp.
- Forutsetter tilpassing til brukerens øre og er dermed mer tidkrevende og vanskeligere å få tak i.

Proppene passer for alle, men er særlig velegnet for to grupper mennesker. Den første gruppen er de som blir utsatt for 90- 120 dB lydnivå i varierende tidsperioder og som trenger å høre nøyaktig. Denne gruppen inkluderer musikere, lydteknikere, de som jobber på klubber og andre som jobber i musikkbransjen. Den andre gruppen er de på utsiden av musikkindustrien, inkludert de som hører på høy musikk, personer med tinnitus, de som er på sportsarrangementer, bygningsarbeidere, de som kjører motorsykler og folk som regelmessig flyr eller kjører tog, buss eller bil, som flyvertinner og pendlere. Disse blir utsatt for store mengder lyd og støy, men kan ikke bruke vanlige propper da disse demper evnen til å høre hva andre sier eller lyder i maskinene.

Oppdatert:
av Erica Berthelsen


Utviklet av Imaker as