Hva kan man gjøre med et øvingsrom som ikke låter bra?

Howl øver i musikkbinge, by:Larm 2008
Foto: Ann Iren Ødeby
For å kunne øve godt og få god musikalsk framgang er det visse akustiske krav som må stilles til selve rommet. Alle vet at et godt øverom for forsterket musikk skal være dempet og med lite etterklang. Desverre er alt for mye etterklang et vanlig problem for øvingsrom, enten generelt, eller bare på visse frekvenser.


Alle materialer har ulike egenskaper i forhold til lyd. Hvis du synger inn i en polvott, låter det temmelig dødt. Nesten all lyden dempes av votten. Dette kalles absorpsjon. Dersom du kaster en ball mot en betongvegg vil den sprette tilbake med omtrent samme fart. Her absorberes nesten ingenting, heller ikke lyd. Betong har nemlig lav absorpsjonsfaktor.

Hvis to vegger eller gulv og tak er parallelle, vil lyden bli kastet frem og tilbake, noe som låter ubehagelig. Prøv for eksempel å klappe i hendene, og det vil mange ganger høres ut som en bordtennisball som treffer et bord, en slags brrrr-lyd. Dette er lyd som reflekteres frem og tilbake mellom flatene og det ikke bra for lyden i rommet. En skarptromme låter som et børseskudd. Hvis bassen i tillegg er rumlete og utydelig, og diskantområdet låter spisst og skrikende, er dette et rom som er svært uegnet for elektrisk forsterket musikk, enten det er et band eller et stereoanlegg.

Les mer under Akustikk.

Oppdatert:
av Erica Berthelsen


Utviklet av Imaker as