Lydisolering

Øvingskontainer på Kjeller
Foto: Grenser for lyd
Det som er favorittlyden til noen, er støy for andre. Det er derfor viktig å ta hensyn til både øvingsrom som ligger vegg i vegg, og andre naboer når det skal etableres nye øvingsrom. Forholdet til naboene blir sjeldent godt dersom folk oppfatter musikken som kommer fra øvingsrommet som plagsom.


Lyd forplanter seg på ulike måter: Gjennom vegger, dører, vinduer og ventilasjonskanaler som luftlyd, og gjennom vibrasjoner i bygningskroppen som såkalt "flanketransmisjon". Tenk på når en nabo borrer i veggen, i en boligblokk. Det er umulig å fastslå hvor lyden kommer fra, men absolutt alle som bor i bygget blir plaget av støyen. Spesielt er bassfrekvenser et stort problem som flanketransmisjon.

Det eneste som demper og stopper lyd i særlig grad er et såkalt akustiskskille mot naborommet, gjennom å bygge "flytende rom". Da lager man et "rom i rommet" eller en "boks i boks "-konstruksjon som man sier i byggebransjen. Dette er er luft-tette, tunge konstruksjoner av 2-3 lag gipsplater i hver vegg og tak. Eller det kan støpes betongvegger, eller bygges vegger av leca eller tegl.

Denne løsningen veier en del og det er viktig å sjekke om bygget tåler den ekstra vekten, før man går i gang med arbeidet. Å få et erstatningskrav i etterkant på grunn av setningsskader kan bli en dyr fornøyelse. Bruk derfor alltid fagfolk til å sjekke dette i forkant.

Ved å bygge et flytende rom får man lokaler som kan benyttes 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

For mer informasjon gå til http://musikk.no/ovelokaler

Oppdatert:
av Erica Berthelsen


Utviklet av Imaker as